Green Belt Lean Six Sigma Training

Lean Six Sigma - van Preventie naar Perfectie

Doelgroep & Doelstellingen & Resultaat van de Green Belt Lean Six Sigma Training met name op het gebied van verspillingen

Doelgroep - Voor wie is deze training bestemd? De Green Belt Lean Six Sigma Training is uitstekend geschikt voor projectleiders, afdelingsmanagers, adviseurs, teamleiders, proceseigenaren en procesbeheerders. Met name deze medewerkers kunneen een enorme bijdrage leveren in heet zien van de vele verspillingen die er in elk bedrijf te vinden zijn. Na deze training is eventueel doorstroming naar Black Belt Lean Six Sigma mogelijk. De opleiding is uitstekend geschikt voor leidinggevenden en professionals die betrokken zijn bij verbeterprojecten en van wie een concrete en aantoonbare bijdrage wordt verwacht. De Green Belts kunnen onder leiding van Black Belts zwaardere projecten oppakken. De Green Belts zorgen voor de uitvoering van de werkzaamheden volgens de DMAIC Methode en ondersteunen daarbij de Black Belt in de verbeterprojecten. Green Belts weten waar de voordelen te plukken zijn en de gestructureerde aanpak die zorgt voor de verbetering is hun alom bekend.

Doelstelling - Waarom deze training? Na deze training kijkt u anders tegen processen aan. U kunt overbodige activiteiten identificeren en procesprestaties objectiever beoordelen. U beheerst de instrumenten waarmee u processen efficiënter kunt inrichten en fouten kunt reduceren. Betere procesprestaties en een hogere kwaliteit zijn het resultaat. Dit vertaalt zich in lagere kosten en een hogere klanttevredenheid. Green Belts Lean Six Sigma zijn in staat om verbeterprojecten aan te pakken en daar verbeteringen te realiseren van ongeveer € 20.000,--

Resultaat - U kent de filosofie en basisprincipes van Lean Six Sigma. U beschikt over brede kennis van procesverbetering volgens de Lean Six Sigma-methodiek. U heeft de capaciteiten om de Lean Six Sigma-methode toe te passen in uw organisatie. U bent in staat om leiding te geven aan verbeterteams. U kunt een Lean Six Sigma-projectplan (Charter) opstellen. As Green Belt bent u in staat om zelfstandig eenvoudige analyses met Minitab uit te voeren. U bent optimaal voorbereid op het Green Belt Lean Six Sigma-examen.

Inhoud
In deze uitgebreide training leer je eerst de achtergronden van Lean Management en Six Sigma kennen en hoe deze twee elkaar versterken. We leren je alle belangrijke instrumenten uit de Lean Six Sigma toolbox en je gaat er zelf actief mee aan de slag. In deze training gebruiken we daarvoor een diversiteit aan Lean games, video’s en een praktijksimulatie. Op deze manier wordt de theorie direct zichtbaar in de praktijk.

Het is belangrijk dat verbeteringen worden doorgevoerd en geaccepteerd door management en medewerkers. Daarom krijgt het onderwerp verandermanagement veel aandacht tijdens deze Lean Six Sigma Green Belt training. De training is opgesteld volgens de 5 stappen van de Lean Six Sigma methodiek: Define, Measure, Analyze, Improve en Control (DMAIC).

Lean Game
Tijdens de opleiding wordt de door LSSC zelf ontwikkelde ‘Lean Moer-Bout game’ gespeeld. In de trainingen speciaal voor de industrie zal hier een simulatie plaatsvinden tussen een leverancier, die bestellingen via de webshop binnenkrijgt en vervolgens via diverse afdelingen en externe partijen laat afleveren bij de klant. Een zeer reële situatie waar gekeken wordt naar de beroemde verspillingen, de flow in het proces en de bottlenecks. Voor dienstverlenende bedrijven vindt er een Game plaats die zich meer richt op de flow binnen de samenwerkende afdelingen.

Overzicht v.d. tools
Hieronder vindt u een overzicht van de tools en onderwerpen die worden behandeld tijdens de training:

           Lean Management Principes (Waarde, Flow, Pull, ..)
           Project Management (Roles & Responsibilities, Project Charter, DMAIC, ..)
           Voice of the Customer & CTQ Flowdown
           Process Performance Metrics
           Process Flow Mapping & SIPOC
           Problem solving (8D, Cause & Effect, 5-Why, ..)
           Visualiseren van data m.b.v. Minitab, (Pareto, Bar Chart, Pie Chart, Dot Plot, Histogram
           Box Plot, Time Series Plot, Scatter Plot)
           Statistische technieken (Hypotheses, Correlatie, Regressie, ANOVA, Kansberekening, ..)
           5S werkplekorganisatie
           VSM – Value Stream Mapping (Current & Future)
           SPC – Statistical Process Control
           MSA – Meetsysteem analyse
           Cpk – Process Capability & Performance
           FMEA – Failure Mode Effect Analysis & Control plan
           DOE – Design of Experiments
           Kaizen Continu verbeteren / PDCA
           Lean simulatiegame, Six Sigma case & proefexamen

 

Programma -  Green Belt Lean Six Sigma trainingsprogramma

           Introductie in Lean Six Sigma 
o          Waar komen de methodieken vandaan?
o          Hoe versterken Lean en Six Sigma elkaar?
o          Voorbeelden van effectieve Lean Six Sigma projecten
o          Klantwaarde en 8 vormen van verspilling

           Define
o          Opstarten van een project
o          Voice of the Customer
o          Value Stream Mapping

           Measure
o          Data en data verzamelen
o          Flow en Pull
o          Kanban

           Analyze
o          Basiskennis statistiek
o          Normale verdeling en histogrammen
o          Oorzaken
o          Analyse technieken

           Improve
o          Oplossingen genereren
o          Selecteren van de beste oplossingen
o          Uitvoeren pilots
o          Veranderingen succesvol doorvoeren

           Control
o          Perfectie
o          5S, Kaizen en Poka Yoke
o          A3 management
o          Controlplan
o          Projectafsluiting

Duur v.d. training
Deze Green Belt Lean Six Sigma opleiding bestaat uit 6 dagen. De training wordt gegeven om de 2 weken 1 dag. De trainingsdagen zijn van 09:00 tot 16:00 uur. Tussen de blokken door worden huiswerk opdrachten gegeven. Deze worden in de groep behandeld. Door om de 2 weken 1 dag de training te volgen is de belasting tussen werk, prive en werk heel goed te doen.  Flexibiliteit mag van ons verwacht worden. Is er door de werksituatie geen mogelijkheid overdag dan zijn avondtrainingen op verzoek mogelijk. Eventueel is ook de zaterdag in te plannen. Mogelijkerwijs zal dan de totale periode verlengd worden, maar is uiteraard bespreekbaar.

Niveau/vooropleiding
MBO/ HBO / HBO+. Affiniteit met statistiek is wenselijk. Het is wenselijk om ervaring te hebben met projecten. Ook bent u betrokken bij verbeterprojecten die momenteel in uw eigen organisatie plaatsvinden.

Studiebelasting
U haalt het meeste rendement uit een Lean Six Sigma Green Belt training als u na ieder blok van 2 trainingsdagen de leerstof bestudeert en het volgende trainingsblok alvast doorneemt. Onze vuistregel is 8 uur les is 8 uur voorbereiding en bestudering. De studiebelasting bedraagt daarmee circa 48 uur.

Minimum aantal deelnemers
De training gaat door bij minimaal 5 deelnemers.

Studiewijze
Tijdens de opleiding staat het werken volgens de Lean Six Sigma- methodiek centraal. Door theorie, oefeningen en eventuele praktijkopdrachten raakt u thuis in de materie. Oefeningen en proefexamens bereiden u optimaal voor op het Green Belt - Lean Six Sigma examen. De gehele opleiding wordt op interactieve wijze verzorgd door een Master Black Belt met een brede ervaring in de toepassing van de Lean Six Sigma- methodiek.

Praktijkopdracht: (optioneel)
U voert een Lean Six Sigma project volgens de DMAIC aanpak uit in uw eigen organisatie. De vorderingen van het project lopen parallel aan de theorie van de bijeenkomsten en tijdens de laatste bijeenkomst presenteert u de resultaten van uw project.

Coaching (Niet voor niets Lean Six Sigma Coaching)
In de trainingsperiode wilt u ook graag op het werk het een ander gaan doen, maar de echte praktijkervaring ontbreekt nog. Coaching is dan wenselijk en dit kan zowel telefonisch maar ook ter plaatse gedaan worden. Lean implementatie is maatwerk waardoor het kostenaspect bespreekbaar is om het rendement van de coaching tot zijn volste recht te laten komen.

LSSC Locaties
De Green Belt Lean Six Sigma trainingen vinden plaats op goed bereikbare trainingslocaties op de volgende locaties in Nederland. Er is altijd wel een training bij u in de buurt.

Incompany
Deze training kan incompany worden verzorgd. Een incompany training biedt u de mogelijkheid om de training bedrijfsspecifiek te maken, zodat tijdens de training direct de vertaalslag wordt gemaakt tussen de theorie en uw eigen praktijk. Neemt u contact met ons op voor de diverse mogelijkheden. Bij meerdere deelnemers per bedrijf is een groepstarief bespreekbaar
 

Investering

Deze complete 6-daagse Green Belt Lean Six Sigma opleiding kost € 2150,- per deelnemer. De prijs is exclusief BTW maar inclusief:

        Nederlandstalige trainingsmanual ppt

        Templates

        deelname lean game

        officieel certificaat van deelname

        lunch op de LSSC locaties

Praktijkopdracht kosten:
Wanneer er voor gekozen wordt om de Green Belt Lean Six Siiigma training inclusief praktijkopdracht met examen en certificering te volgen wordt hier een meerprijs van €350,00 exclusief BTW voor in rekening gebracht.

Package Deal
Doorstappen naar een vervolgtraining om het maximale uit uw training te halen? Een forse korting bieden wij aan als u van een Lean Management training doorstapt naar een Lean Six Sigma training.

        Wilt u meer medewerkers certificeren, dan is een projectprijs mogelijk.

Studie financiering en fiscale regelingen
» Wellicht komt u hiervoor in aanmerking ...klik hier voor meer info....

Certificering
Na afloop van deze Green Belt Lean Six Sigma training eindigt deze met een Nederlandstalig examen welke leidt tot een theoriecertificering en ontvangt u na het behalen van het benodigde aantal punten (Minimaal 70% goed)  een LSSC Lean Six Sigma Green Belt certificaat.

Om dit te bereiken dient u te voldoen aan de volgende eisen:
Het certificaat van deelname. Deze heeft u behaald door de volledige training te volgen. Slechts 1 dag mag worden gemist.
Theorie examen. Kennis van de theorie wordt getoond door het maken van een examen. Hierin worden alle onderdelen van de training getoetst. Het gaat hierbij om een examen dat bestaat uit 50 multiple choice vragen.
Eventueel Praktijk opdracht. U voert een Lean Six Sigma opdracht uit in uw organisatie. Dit project voert u zelfstandig uit volgens de DMAIC Methode. Hierbij gaat het erom dat u aantoont een proces te kunnen analyseren en verbeteringen kunt implementeren. Wanneer er voor gekozen wordt om de training inclusief praktijkopdracht met examen en certificering te volgen wordt hier een meerprijs van €350,00 exclusief BTW voor in rekening gebracht.

Minitab 17

Trainers & Coaches

De LSSC Trainers & Coaches
Gecertificeerde en ervaren Black Belts / Lean expert met meer dan 5 jaar concrete praktijkervaring. Ervaren met het werken met operationele teams en makkelend schakelend tussen de werkvloer, lijnmanagement en project/programmaorganisatie. 

 

© leansixsigmacoaching.nl Alle rechten voorbehouden
Call Now Button

X