Wij zijn door een aantal organisaties gecertificeerd voor onze opleidingen. Dit betekent dat onze opleidingen zowel in Nederland als internationaal erkend zijn.

ASQ
Wij werken volgens de normen van de American Society for Quality (ASQ). Zij hebben wereldwijde normen vastgesteld voor de inhoud van Lean Six Sigma trainingen. Daarnaast is het ook mogelijk om via ons een officieel ASQ Lean Six Sigma examen af te leggen.

CSSC
Daarnaast zijn wij gecertificeerd als Official Industry Standard for Six Sigma Accreditation door The Counsel for Six Sigma Certification (CSSC).

LCS | Lean Competency System
Ook zijn we LCS geaccrediteerd Lean opleider en voldoen we aan de standaarden uit het LCS Framework.

Welke certificering is er eigenlijk?

Lean Six Sigma certificering, hoe zit het nou eigenlijk want ik lees meerdere instanties/organisaties die dit verzorgen. De keuze is groot. Er is geen vaste standaard voor een training. Een Green Belt Lean Six Sigma training kan bijvoorbeeld verschillen in prijs (soms enkele honderden euro’s), inhoud (kwaliteit) en tijdsduur (van 4-6 dagen voor dezelfde training). Ook qua accreditatie verschillen opleidingen van elkaar. Voor LSSC is het ook van belang dat de training aansluit op jouw wensen.

Welke certificerende instanties zijn er?

Allereerst verduidelijking van de begrippen accrediteren en certificeren: trainingsbureaus worden geaccrediteerd, en als deelnemer van een training kun je je laten certificeren. Accreditatie gebeurt dus op organisatie niveau, certificatie op individueel niveau (deelnemers).

Maar let op, een training volgen bij een geaccrediteerd bureau betekent niet automatisch dat je straks ook gecertificeerd bent! Hoe dat precies zit, lees je hieronder.

 

Certificering

ASQ (alleen voor individuele Six Sigma certificering)

ASQ (American Society for Quality) is een grote Amerikaanse organisatie die zich als onafhankelijke partij bezig houdt met het vaststellen van kwaliteitsstandaarden. Dit doen zij onder andere ook voor six sigma opleidingen. Bij de ASQ kun je je als individu laten certificeren op de volgende niveaus:

– Certified Six Sigma Yellow Belt (CSSYB)

– Certified Six Sigma Green Belt  (CSSGB)

– Certified Six Sigma Black Belt   (CSSBB)

– Certified Master Black Belt         (CMBB)

Met uitzondering van de Yellow Belt certificering vereisen alle andere certificeringen een aantal jaren Six Sigma projectervaring. Het behalen van het certificaat doe je door te slagen voor het examen. Online vind je een aantal proefexamens. Bij de ASQ behaal je dus een Six Sigma certificering en geen Lean Six Sigma.

De ASQ accrediteert geen trainingsbureaus. Wel baseren veel organisaties de inhoud van hun training op de body of knowledge van de ASQ. Het kan zijn dat je het ASQ logo tegenkomt op websites van verschillende trainingsbureaus, maar dit betekent dus nog geen accreditatie!

 

 

Certificering

LCS (accreditatie voor organisaties en individuele lean six sigma certificering)

Het Lean Competence System is ontwikkeld in samenspraak met Cardiff University. Veel grote bedrijven (zoals KPMG, ABN AMRO en Achmea) hebben dit raamwerk gebruikt voor het ontwikkelen van lean trainingen. Het LCS legt de focus vooral op Lean en Change management. Ook Six Sigma elementen komen hierin terug, maar het accent ligt veel minder op statistiek vergeleken bij de IASSC en de ASQ.

Het LCS accrediteert op 7 verschillende niveaus:

    1. 1a Awareness
    2. 1b Diagnosis & Analysis
    3. 1c Implementation & Improvement
    4. 2a Implementation & Design
    5. 2b Implementatie & Leadership
    6. 3a Strategic Enterprise
    7. 3b Strategic Supply Design

Globaal kun je stellen dat niveau 1a overeenkomt met een Yellow Belt of kennismakingsworkshop (circa 6 uur training). Niveau 1b en 1c vergen beide ongeveer 20 uur studie en zijn vergelijkbaar met het behalen van een Green Belt. Vanaf 1c betreft het Black Belt niveau of hoger.

Accreditatie van het LCS vergt een intensieve audit op het volledige learning management system van een trainingsorganisatie. Volg je succesvol een training bij een LCS geaccrediteerd trainingsbureau dan krijg je een officieel internationaal erkend LCS & Cardiff University certificaat op het betreffende niveau.

Je kunt je bij het LCS ook laten certificeren als je geen geaccrediteerde LCS opleiding hebt gevolgd. Hiervoor zul je je lean ervaring moeten aantonen door het uploaden van meerdere cases en het doen van een examen.

 

CSSC

De Lean Six Sigma trainingen van Lean Six Sigma Coaching zijn door CSSC, Council for Six Sigma Certification geaccrediteerd. De CSSC accreditatie staat garant voor een hoge kwaliteit training. Bovendien wordt daarmee jouw certificaat wereldwijd erkend. Met dit certificaat laat je zien dat je een gecertificeerde Lean Six Sigma professional bent.

Accreditatieprogramma
Het accreditatieprogramma zorgt ervoor dat Lean Six Sigma Coaching opleidingen de basisprincipes van de Lean Six Sigma methodologie behandelen. CSSC zorgt dat Lean Six Sigma opleidingen wereldwijd aan strenge eisen voldoen. Door het al werkend volgens de ASQ normen en het voldoen aan de accreditatienormen van LCS Lean Competence System UK was de deze accreditatie geen zwaar traject.

Resultaat:
CSSC Accreditation Status (per program): Accredited: Black Belt Training, Accredited: Green Belt Training, Accredited: Private Training Organizations, Accredited: White Belt Training, and Accredited: Yellow Belt Training

Certificering

The Lean Certification Alliance (alleen voor individuele lean six sigma certificering)

Lean Certification Alliance is een samenwerking van drie toonaangevende non-profit organisaties (Association for Manufacturing Excellence (AME), Shingo Institute en SME). Gezamenlijk hebben zij een standaard voor Operational Excellence ontwikkeld.

Je kunt je laten certificeren op de volgende drie niveaus:

Bronze
Silver
Gold

Alle niveaus vragen een aantal uren training, een examen en een praktijkopdracht.
De Alliantie heeft haar eigen training ontwikkeld en accrediteert dus geen andere trainingsorganisaties. Wel kun je contact opnemen wanneer je als organisatie een aantal mensen volgens deze standaard wil laten certificeren. Wel kun je je als individu laten certificeren, maar zoals gezegd moet je naast het examen ook je trainingsuren aantoonbaar maken en je portfolio met projecten bijvoegen.

IILBC

IILBC (alleen voor individuele lean six sigma certificering)
x$ (IILBC) is een Belgische organisatie waar je terecht kunt voor lean certificering. Examens worden meerdere keren per jaar afgenomen. Het is dus geen kwaliteitsstandaard voor trainingsbureaus, maar je kunt er wel voor kiezen om het examen te doen en jezelf te laten certificeren.

Certificering kan op het niveau van:

Lean Green Belt
Lean Black Belt
Lean Champion

Het examen kun je doen bij ATIM in Nieuwegein of Den Bosch.

Certificering

IASSC (accreditatie voor organisaties en individuele lean six sigma certificering)

IASSC (International Association for Six Sigma Certification) certificeert en accrediteert op verschillende lean six sigma niveaus. Zowel trainingsbureaus als individuen kunnen hier terecht. De nadruk ligt vooral op six sigma en statistiek. Je kunt online inzien waar een training inhoudelijk aan moet voldoen om deze accreditatie te verkrijgen (body of knowledge). De IASSC stelt ook eisen aan de trainers die de trainingen geven. Let wel, dit gebeurt alleen tijdens het accreditatieproces, daarna kunnen er andere trainers worden aangetrokken die niet aan dezelfde eisen voldoen.

Waarvoor kun je terecht bij de IASCC?

Lean Six Sigma Yellow Belt (ICYB)

Lean Six Sigma Green Belt (ICGB)

Lean Six Sigma Black Belt (ICBB)

Als je een training volgt bij een IASSC geaccrediteerde organisatie dan betekent dit niet automatisch dat jouw certificaat ook IASSC gecertificeerd is. Dat krijg je alleen na het slagen voor het IASSC examen. 

 

 

Waar moet ik op letten?

In Nederland worden de kwaliteitsnormen van de ASQ, CSSC en het LCS het meest gebruikt.
Veel trainingsbureaus geven aan dat zij hun training hebben gebaseerd op een body of knowledge, bijvoorbeeld die van de ASQ. Dat betekent dat de training je inhoudelijk klaarstoomt voor het examen, maar niet dat je een geaccrediteerde training volgt. Als dit voor jou belangrijk is, let dan goed op en voorkom teleurstellingen!

Zorg ervoor dat je het trainingsprogramma van een geaccrediteerd bureau van te voren checkt met de betreffende body of knowledge. Als het goed is wijkt dit niet al te veel af. Meestal wordt trainingsmateriaal in de loop der tijd steeds een beetje verbeterd en doorontwikkeld. Hierdoor kunnen er onderwerpen wijzigen, maar op grote lijnen mag dit echter niet te veel verschillen.

Meestal is de accreditatie maar een aantal jaar geldig, zoals bijvoorbeeld twee jaar voor een LCS accreditatie. Vraag er naar bij het trainingsbureau, als het goed is zijn ze transparant over de status van hun accreditatie.

Hoe kies ik de beste training?

Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt bij het opdoen van nieuwe kennis. Waar moet volgens jou het accent op liggen? Neig je meer naar de statistische kant kijk dan eens bij IASSC geaccrediteerde bureaus. Voel je meer voor Lean en de veranderkundige aspecten van continious improvement? Dan passen LCS geaccrediteerde opleidingen beter bij jou. Let wel, een accreditatie is geen 100% garantie voor kwaliteit. Een goede trainer uit de praktijk en een match met de groep is ontzettend belangrijk.  Zorg dat je goed geïnformeerd bent, hierdoor heeft jouw training straks de meeste waarde. Het gaat niet alleen om het ‘papiertje’, maar vooral over de kennis die je op doet.